Na początku lutego br. informowaliśmy o powrocie do Wlenia tradycji piwowarskich. Trzech, pochodzących z Jeleniej Góry młodych ludzi, których pasją jest warzenie piwa, po długich poszukiwaniach właśnie tu znalazło odpowiedni lokal, w którym stworzyli Browar Dolina Bobru.
– Chcemy wybić się przede wszystkim różnorodnością i ciekawymi składnikami – mówił nam pod koniec stycznia pomysłodawca całego projektu Pan Michał Barancewicz.

Twórcy browaru Dolina Bobru nie stawiają na ilość uwarzonego piwa, tylko na wysoką jakość, niepowtarzalny smak, aromat, konsystencję, kolor. Piwo na każdym etapie produkcji jest doglądane przez człowieka. A całą tajemnicą sukcesu firmy mają być składniki – pochodzące z różnych zakątków świata chmiele, które będą łączone tak, żeby za każdym razem powstawało zupełnie nowe piwo.
– To nie będzie takie typowe piwo, jakie dziś możemy znaleźć w sklepie. My za każdym razem będziemy próbowali coś urozmaicić. Każda nasza warka będzie inna od poprzedniej. Będziemy dodawać nowe, niestandardowe składniki. Chcielibyśmy również dodawać takie zwyczajne, klasyczne składniki, ale w nowej odsłonie, czyli np. chmiele nie tylko z Polski, czy z Niemiec, ale również z Nowej Zelandii, Ameryki, czy z Australii. – tłumaczył wówczas Patryk Bartoszko.

Zgodnie z obietnicą tuż przed świętami odwiedziliśmy wleński browar, w którym trwało właśnie napełnianie pierwszych butelek. Jak wygląda i jak smakuje piwo z Wlenia, piwo z Browaru Dolina Bobru? Hmmm?
W chwili obecnej dostępne są dwa rodzaje – jasne i ciemne:
Piwo jasne o nazwie: JUB JUB ważone było od ostatniego dnia stycznia. Przez tydzień podlegało fermentacji a następnie przez kolejne sześć tygodni leżakowaniu. W efekcie powstał napój zawierający 11% ekstraktu i 3,5% alkoholu.
JUB JUB to piwo w stylu Hoppy White Ale. Wyraźna goryczka i aromat chmieli amerykańskich na tle orzeźwiającego lekkiego pszeniczno- owsianego Ale.
Natomiast piwo ciemne o nazwie: ASTROJLA ważone było od pierwszych dni lutego. Przez tydzień podlegało fermentacji a następnie przez kolejne osiem tygodni leżakowaniu. W efekcie powstał napój zawierający 15,5% ekstraktu i 5,1% alkoholu.
ASTROJLA to piwo w stylu Milk Stout. Charakterystyczne mleczno- kawowe z wyraźnie zaakcentowanym palonym finiszem.

Pamiętajmy, alkohol w każdej postaci szkodzi zdrowiu, dlatego sprzedawany jest tylko osobom pełnoletnim.
Marek Dral - lwowecki.info
Andrzej Jaśkiewicz